Divendres, 19 d'abril de 2024
sostenibilitat

​Reunió per impulsar «la Cabanera», el camí ramader que uneix el Pirineu amb Lleida

Es vol recuperar aquest sender com a model de creixement sostenible i vertebrador del territori lleidatà per lluitar contra el despoblament rural

Redacció 14 de febrer de 2020 a les 09:26
Imatge de tots els participants a la reunió de dimecres a Àger | ACN
Representants de diverses administracions, Consells Comarcals, Generalitat, Diputació i d'altres entitats s'han reunit aquesta setmana a Àger (Noguera) per impulsar la recuperació de la Cabanera com a model de creixement sostenible i vertebrador del territori. Aquest camí ramader uneix el Pirineu occidental amb la plana de Lleida, des de Taüll (Alta Ribagorça) fins a Linyola (Pla d’Urgell) passant pel Pallars.

Amb aquesta iniciativa, és vol posar en valor la cultura tradicional transhumant de la ramaderia extensiva i potenciar els recursos naturals del territori, la biodiversitat i el paisatge i l'oferta turística i rural dels municipis del territori per lluitar contra el despoblament rural. La ruta és de 140 quilòmetres que transcorren per cinc comarques i 23 municipis.

L'Ajuntament de Linyola és l'impulsor d'aquesta iniciativa i el seu alcalde, Àlex Mases, ha explica que la Cabanera és l'única ruta existent avui que uneix el Pirineu i la plana i que implica a més de vint municipis de la demarcació. "Es tracta de reconèixer aquesta ruta mil·lenària com a eix vertebrador d'un nou model de creixement intel·ligent i sostenible i que pren com a element dinamitzador el ric patrimoni natural, material i immaterial que envolta aquesta ruta", ha dit.

L'objectiu de la trobada, que va tenir lloc dimecres, ha estat traslladar el projecte als 23 municipis pels quals té incidència la Cabanera i valorar si entre tots, sumant les administracions, estan disposats a emprendre mesures conjuntes encaminades a garantir a les generacions actuals i futures dels municipis afectats en un entorn econòmic, social i ambiental estable i un territori més sostenible, atractiu i habitable. 

A la presentació també hi ha participat el Departament de Joventut de la Generalitat, que juntament amb l'entitat Quàlia, han proposat als alcaldes la possibilitat d'utilitzar els Camps de Treball de joves voluntaris a l'estiu per ajudar millorar el paisatge dels municipis. La propera trobada, encara per concretar, serà a Castelló de Farfanya (Noguera).

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació