Divendres, 19 d'abril de 2024
fauna

​Descobertes per primer cop a Catalunya dos noves espècies de micropapallones

Les troballes han tingut lloc a Rialp i Llavorsí, al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Redacció 12 de febrer de 2020 a les 13:17
Exemplar adult de Scoparia gallica | Territori
Un grup investigador de la Universitat de Múrcia ha confirmat la presència de dos noves espècies de micropapallones mai vistes abans a Catalunya. La troballa s’ha fet al Parc Natural de l'Alt Pirineu i s'ha publicat a la revista científica Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia.

Es tracta de Metendothenia atropunctana i Scoparia gallica, dos espècies de papallones de mida inferior a dos centímetres, que se sumen a les altres 19 espècies de macrolepidòpters detectades i catalogades per aquest grup de recerca en les últimes prospeccions fetes l'any 2019. 

Les papallones es van localitzar al Planell del Roi (Llavorsí), a 1.580 metres d'altitud; a Pleta de la Creu (Rialp), a 1.920 metres; a la Serra de Llus (Rialp), a 1.330 metres, i al Serrat de Colinos (Rialp) a 800 metres. La majoria de les prospeccions es van fer utilitzant paranys de llum negra i actínica de 6 W i 15 W, encara que també es van fer algunes captures diürnes.

Per altra banda, els naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, durant prospeccions realitzades l'estiu passat per l'entorn de la vall de Bonabé, van detectar fins a 61 espècies diürnes en un temps de 3-4 hores de prospecció, de les quals destaquen la formiguera gran (Phengaris arion) i la blanqueta de la pedrosa (Pieris ergane), molt escassa a Catalunya, les poblacions conegudes de la qual al Pallars són a Gerri de la Sal, principalment. Són dades insòlites que indiquen la gran biodiversitat d'espècies presents a la zona.

Juntament amb 28 espècies més detectades a partir del treball del grup investigador de la Universitat de Murcia, i les sis espècies noves detectades pels naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, se sumen a la llista patró del Parc Natural un total de 36 espècies de nova detecció, que incrementa la xifra fins a un total de 811 espècies presents a la llista patró del Parc, el que demostra novament aquest espai com un dels de major diversitat de papallones d'Europa.

Les papallones són espècies típiques d'ambients oberts, com els prats de dall i les pastures de muntanya. Les pràctiques tradicionals de l'agricultura sense ús de pesticides i la ramaderia extensiva són un factor clau per aquesta elevada diversitat present al Parc Natural de l'Alt Pirineu, indicadora del bon estat de conservació d'aquests hàbitats a l’espai.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació