agricultura

​Agricultura gestionarà el 2020 un pressupost de 726 milions, un 14,4% més que el 2017

Els reptes per aquest any passen per enfortir el sector agroalimentari, el desenvolupament rural, l'aposta per la bioeconomia, l'impuls al regadiu i reforçar el cos dels Agents Rurals

per Redacció, 7 de febrer de 2020 a les 10:56 |
Pla mitjà de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació disposarà aquest any d'un pressupost de 726,3 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 14,4% respecte al 2017. El projecte de pressupostos del Govern per al 2020 preveu destinar al departament 338,6 milions d’euros, però a més dels fons propis, Agricultura també gestionarà 380,6 milions d'euros corresponents a fons europeus, i 7 milions a despesa financera del capítol 8.

La consellera Teresa Jordà ha destacat que "des de l'arribada de l'equip republicà" s'hagi "revertit la tendència negativa" i s'incrementin els fons propis. Jordà ha explicat que els principals reptes passen per enfortir el sector agroalimentari, el desenvolupament rural, l'aposta per la bioeconomia, l'impuls al regadiu i reforçar el cos dels Agents Rurals.


La responsable d'Agricultura ha exposat que, el 2017, amb Meritxell Serret es va "començar a revertir la tendència negativa dels últims anys" i continua amb els pressupostos per al 2020, tenint en compte que "els fons propis d'Agricultura creixen un 11,4%" en relació amb el 2017, segons ha destacat durant la compareixença per explicar els comptes a la Comissió d'Agricultura del Parlament.

Tot i valorar positivament aquest increment de fons propis, la consellera d'Agricultura ha reconegut que aquest avanç encara no és del tot suficient per donar resposta a totes les necessitats del món rural. Durant la presentació del pressupost, Jordà ha remarcat que Agricultura és un dels departaments "amb una estructura territorial més desenvolupada, amb 122 centres de treball distribuïts per tot Catalunya". El departament és l'altaveu del país en la seva globalitat i les polítiques agroalimentàries són al centre dels grans reptes que té aquest país", ha afegit.


En aquest sentit, Jordà ha situat com a tres grans reptes de país la lluita per mitigar el canvi climàtic i adaptar-se a les seves conseqüències; encarar els reptes de la globalització i donar suport a les properes generacions que es dediquin a l'agricultura, la ramaderia, la pesca, i la silvicultura catalanes. 

Enfortiment del sector agroalimentari

El pressupost 2020 destina 74,7 milions d'euros a les polítiques per enfortir el sector agroalimentari. En aquest sentit, el departament ha dissenyat solucions a curt termini en forma d'ajuts amb l'objectiu immediat de fer front a les crisis de preus, però, segons ha remarcat Jordà, el més important és que està impulsant mesures estructurals a mitjà i llarg termini "per tal de poder estructurar l'oferta dels sectors i poder fer-los viables per si mateixos". 

El pressupost també inclou una partida d'1 milió d'euros per avançar en els treballs del Consell Català de l'Alimentació, que està elaborant el Pla Estratègic de l'Alimentació a Catalunya, que ha de culminar amb el Pacte Nacional per a l'Alimentació. 

Desplegament del Cos d'Agents Rurals

La consellera ha remarcat que és la primera vegada que els Agents Rurals apareixen en un pressupost amb direcció general pròpia. El cos té una dotació pressupostaria de 30 milions d'euros. Jordà ha destacat que en només en dos anys s'ha creat la direcció general del Cos d'Agents Rurals i s'ha aprovat el Pla Estratègic del Cos d'Agents Rurals per al període 2019-2024. L'increment del Capítol 1 és del 13,5% (de 24,4 a 27,7 milions d'euros). També ha recordat que el 2019 s'han convocat 35 places de sotsinspector, mentre aquest 2020 es convocaran 50 noves places d'agents rurals.

L'oposició considera "insuficient" el pressupost d'Agricultura

Per la seva banda, els grups de l'oposició han qualificat d'"insuficient" el pressupost del Departament d'Agricultura per al 2020 per tal de poder atendre els diferents reptes plantejats per la mateixa Jordà en la seva compareixença. També han criticat que el Govern vulgui aprovar uns comptes que no podrà implementar sinó que els haurà d'executar el pròxim executiu. 

El socialista Òscar Ordeig ha parlat de pressupost de "misèria" i ha assenyalat que els comptes reflecteixen una "manca d'estratègia i de projecte de país" per part del Govern. Ordeig ha dit que hi troba a faltar partides per fer front al despoblament i destinades al desenvolupament rural, entre moltes altres. Així mateix, ha demanat al Govern la retirada del pressupost. 

Per la seva banda, el representant del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Marc Parés, ha defensat la necessitat que els comptes puguin prosperar malgrat els hagi d'executar el pròxim Govern i ha expressat una "certa frustració" pel fet que els comuns no hagin pogut aconseguir més recursos per a aquest departament durant les negociacions pressupostàries amb el Govern de JxCat i ERC. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació