Divendres, 19 d'abril de 2024
esllavissades

Els veïns d'Hortoneda porten 24 hores incomunicats per una esllavissada

La carretera d'accés està tallada per motius de seguretat després que una pedra de grans dimensions amenaci de caure a l'asfalt

Jordi Ubach Llorens 27 de gener de 2020 a les 14:17
Imatge de la roca que amenaça de caure a la carretera | Ajuntament de Conca de Dalt
Els veïns d'Hortoneda, al terme municipal de Conca de Dalt, estan incomunicats des d'aquest diumenge al migdia com a conseqüència d'una esllavissada de terra i roques. El despreniment, que es va produir al voltant de les 11h, va tallar en primera instància la carretera. Aquesta, però, encara no s'ha pogut reobrir perquè una pedra d'unes 90 tones, que ha quedat al terraplè després de desplaçar-se uns 10 metres, amenaça de caure a l'asfalt. 

L'alcalde de Conca de Dalt, Martí Cardona, ja s'ha posat en contacte amb una empresa especialitzada per tal de fer caure la pedra amb seguretat i perquè es pugui tornar a circular amb normalitat. Cardona ha detallat a Pallars Digital que la pedra "pot caure en qualsevol moment" i que per aquest motiu i per garantir la seguretat de les persones, s'ha decidit mantenir la via tallada.
 
Cardona ha alertat sobre la situació que viuen la vintena de veïns d'Hortoneda, els quals "no tenen altra alternativa per sortir o tornar a casa que passar per la pista forestal de Boumort, que està intransitable per la neu", ha assegurat. De fet, a Hortoneda no hi arriba la cobertura mòbil, per tant, la incomunicació és "total", segons l'alcalde.

La previsió és que aquest dimarts al matí es pugui fer baixar la roca per reobrir el trànsit. Cardona ha afegit que el perill un cop hagin pogut fer caure la roca és que les més de 90 tones de pes deixin impracticable la via a causa de l'impacte.

Esllavissada a Balestui

Els veïns de Balestui, Selluí i Ancs, al terme de Baix Pallars, també han patit despreniments els darrers dies. Va ser concretament el dijous quan va caure a la carretera una pedra de grans dimensions, acompanyada d'una esllavissada de roques i terra, que va deixar-los incomunicats durant tota la nit.
 

Imatge de l'esllavissada a Baix Pallars. Foto: Ajuntament de Baix Pallars


Des de l'Ajuntament de Baix Pallars han insistit en treballar per aconseguir carreteres "dignes" i "per fer entendre que el territori necessita inversions i no només actuacions d’urgència".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació