Dissabte, 20 d'abril de 2024
diputació de lleida

La Diputació augmentarà les subvencions als municipis en fase de despoblament

El president lamenta que després de 10 anys de crisi no s'ha fet pràcticament inversió en territoris com el Pirineu i si es vol aturar el despoblament "cal invertir-hi”

Redacció 20 de gener de 2020 a les 10:30
Joan Talarn, durant l’entrevista a l’ACN | ACN
El govern de la Diputació de Lleida, d'ERC i JxCat, ja ha tancat el pressupost per al 2020 i la xifra serà d'uns 133 MEUR, tres més que l'any passat. Tal com ha avançat el president Joan Talarn en una entrevista a l'ACN, un cop els comptes estiguin validats pel departament d'Intervenció, hi haurà un termini de 10 dies perquè els grups polítics facin les seves aportacions i la previsió és que a mitjans de febrer es debatin i s'aprovin.

Per primera vegada, es crearà un pla estratègic de subvencions, que no serà aprovat només per l'equip de govern sinó que convocarà una "mesa" amb tots els grups per decidir les convocatòries. Això farà que els ajuts d'urgència als municipis estiguin regulats per aquesta mesa, "i tothom vegi que es fa amb transparència".

Segons el president, enguany s'ha tardat més a tancar-los pel canvi respecte als pressupostos de l'any anterior, ja que s'ha volgut fer un anàlisi per adaptar-los als projectes del nou equip de govern. "No volíem fer una continuïtat" sinó que s'han reelaborat moltes de les partides i actuacions previstes, ha remarcat Talarn.

En aquest sentit, assenyala que canviarà la manera com es farà arribar el pressupost als ajuntaments per la qual cosa hi haurà unes convocatòries destinades als consistoris molt més "taxades, igualitàries, transparents i equitatives". Talarn remarca que és en aquest punt on s'han fet els "tocs fonamentals" que s'emmirallen en el model de "governança republicana" que va anunciar que aplicaria a la manera de fer de la corporació durant el seu ple d'investidura al juliol de l'any passat. 

Talarn remarca que a partir d'ara, el control del pressupost cap als municipis "serà més gran", amb aquest model "pioner", que es vasa en una "formula lògica, coherent, justa i equitativa", i que no s'havia aplicat mai a la casa. 

Inversions al Pirineu i aturar el despoblament

A falta de concretar les quantitats de les diferents partides, Joan Talarn assegura que la inversió als municipis augmentarà. Sobretot per als que es troben en zones despoblades i al Pirineu. El president lamenta que després de 10 anys de crisi, no s'ha fet pràcticament inversió en territoris com el Pirineu i si es vol aturar el despoblament "cal invertir-hi". Però no només allí sinó també en zones de les Garrigues o el baix Segrià. 

En aquest sentit, avança que s'està reballant amb el Pla zonal per fer una valoració de les carreteres i que la "dimensió de la tragèdia és gran". Són moltes les carreteres que estan en mal estat i molts els pobles que en depenen. Per això, Talarn assegura que la inversió que cal fer-hi és molt gran i espera que hi hagi col·laboració del Govern i també del govern espanyol, amb un aixecament de la Llei Montoro per poder fer inversió i trobar solucions.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació