Dissabte, 20 d'abril de 2024
meteorologia

​La setmana dels barbuts no falla: el termòmetre es desploma

Tradició i meteorologia es fusionen en la que està considerada la setmana més freda de l’any

Redacció 16 de gener de 2020 a les 13:30
La setmana dels barbuts forma part de la tradició catalana i fusiona religió i meteorologia. Se situa cada any a la setmana que inclou els dies 15, 16 i 17 de gener. Catalunya és un país d'àmplia tradició meteorològica (les condicions del temps en un dia i en un lloc concret) i de seguiment climàtic (mitjana de les condicions atmosfèriques acumulades al llarg dels anys).

Si fem un cop d'ull al nostre santoral, veurem que els dies 15, 16, 17 de gener corresponen a sant Pau Ermità, Maur Abat i Antoni Abat, respectivament. I si ho allarguem per davant i per darrere, tenim el 13 amb sant Hilari, el 21 de sant Fructuós, i sant Vicenç, el 22. Tots aquests sants coincideixen en lluir unes bones barbes espesses.

El calendari amb els sants barbuts Foto: TV3


Des del punt de vista climàtic, analitzant molts anys, es pot confirmar que gener sol ser el mes de l'any que fa més fred a Catalunya. Per tant, si unim el clima i la tradició religiosa, hi ha qui va atribuir el fred als sants barbuts de mitjans de gener. I així, tradicionalment, la setmana dels barbuts ha estat considerada la més freda de l'any.

Tradició o no, mite o realitat, el cert és que aquesta setmana tornarem a patir fred arreu i haurem de tornar a tirar de bufanda i guants. El temps començarà a canviar a partir d’aquest divendres. La temperatura baixarà a mesura que avanci el dia i al vespre nevarà a la cara nord del Pirineu, amb una cota que es podria situar per sota els 1.000 metres. 
 
Durant tot el cap de setmana, s’instal·larà al país una massa d’aire fred (que es quedarà fins a mitjans de la setmana que ve) i la temperatura continuarà caient, amb xifres ja del tot hivernals. La davallada es notarà sobretot en les màximes. 

Dissabte, el dia serà mig ennuvolat. A la nit i matinada arribaran ruixats per Ponent que s’estendran per tot el país, amb una cota de neu de 800 metres al Pirineu. Diumenge tornarà a nevar al Pirineu i els ruixats es restringiran a les Terres de l’Ebre. El termòmetre encara baixarà una mica més. 

De moment, doncs, i com deien els nostres avis: “quan venen els barbuts, venen els freds cascarruts". O una altra: “Setmana dels barbuts, setmana d’esternuts”. Estarem alerta.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació