Divendres, 19 d'abril de 2024
salut

​Prova pilot al Pallars Jussà per atendre les persones amb necessitats complexes

El resultat serà un referent, ja que les característiques poblacionals de la comarca seran les que tindrà tot Catalunya l’any 2030

Redacció 29 de novembre de 2019 a les 10:16
Mullol, Augusto i Sentís signant el conveni aquest dijous | Jordi Ubach
El Pallars Jussà compta des d'aquest dijous amb un nou sistema coordinat d'atenció a les persones amb necessitats complexes, basat en les necessitats socials i sanitàries de les persones ateses. D'aquest sistema se'n beneficiarà un 2% de la població de la comarca i farà que diverses entitats de la salut i de l'atenció social treballin de manera coordinada i el pacient tingui un sol interlocutor en aquest camp.

La població del Pallars Jussà és molt envellida i les dades resultants d'aquesta prova pilot seran un referent, ja que es calcula que les característiques poblacionals de la comarca seran les que tindrà tot Catalunya l’any 2030. Aquesta nova manera de treballar serà possible gràcies a un conveni entre l'Institut Català de la Salut, Gestió de Serveis Sanitaris, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Consorci de Salut i Atenció Social de Catalunya (CSC), amb una durada d'un any, que s’ha signat aquest dijous a Tremp.

Amb el conveni es desenvoluparà un sistema coordinat per atendre les persones amb necessitats complexes a través dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de la comarca, l'Hospital del Pallars i els Serveis Socials. El desenvolupament d'aquesta prova pilot inclou l'assessoria i la guia per a la implementació territorial per part del CSC, la formació als participants i les sessions d'intercanvi d'informació entre els diversos actors de l'àmbit sanitari i social.

El Pallars Jussà té una població molt envellida i dispersa i els potencials beneficiaris d'aquesta prova seran gent gran. Antoni Anglada, director del projecte Persones amb Necessitats Complexes del Consorci de Salut i Social de Catalunya, ha dit que és un projecte relacionat amb l'edat però que no serà una limitació per formar-ne part. Anglada ha dit que no és un programa exclusiu de zones rurals ni poc poblades, donat que també es desenvolupa a comarques semiurbanes com Osona o altres d’urbanes.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, ha dit que "han donat a la diana" a l'hora d'escollir el Pallars Jussà per desenvolupar aquest projecte com a pla pilot donat que és una comarca "molt envellida" i cada dia amb més persones amb "necessitats complexes”. Mullol ha destacat que a Tremp s'estan tractant més de 400 casos amb un alt risc de necessitats complexes, xifra que suposa un 6% de la població. Un fet que, segons Mullol, evidencia la necessitat d'aplicar aquest programa d'intervenció multidisciplinària.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació