16 d'abril de 2024
MINUT A MINUT

EN DIRECTE: La vaga general del 18-O

Segueix al detall totes les reaccions, mobilitzacions, anàlisis i opinions sobre la vaga general

Bernat Surroca 17 d'octubre de 2019 a les 20:46
 15:58 
De cara a la previsió de pluja, l'acampada d'Universitat demana palets de fusta i carpes, i asseguren que aguantaran malgrat el mal temps.

 15:51 
Les persones que estaven hospitalitzades pels aldarulls dels últims dies a Catalunya després de la sentència de l'1-O han estat donades d'alta de manera que no queda cap ingressat, segons informa el Departament de Salut aquest dijous a primera hora de la tarda. Un avió medicalitzat ha traslladat aquest dijous al matí a Vigo el policia nacional que estava ingressat a l'Hospital de Sant Pau després de resultar ferit molt greu durant les protestes de fa dues setmanes a Barcelona.

 15:50 
Llibertat amb càrrecs per a la Xènia, detinguda i empresonada la primera setmana de protestes. La família havia acusat la policia de manipular proves per poder-la detenir, així com d'"apallissar-la".

 12:48 
La manifestació estudiantil que ha arrencat a la plaça Universitat de Barcelona arriba a la plaça Catalunya repetint càntics independentistes, contra els cossos policials i demanant una vaga general. Informa Andreu Merino

 12:48 

 12:19 

 12:18 
Gortázar (CaixaBank): «Els episodis de violència no convenen als barcelonins, als catalans ni als espanyols». El conseller delegat del banc reitera la defensa del "diàleg" i el "respecte a la llei" per aconseguir un "acord beneficiós" per Catalunya i Espanya. Per Jordi Velert.

 12:15 
Torra s'autoinculpa pel referèndum de l'1-O a la Ciutat de la Justícia. El president de la Generalitat se suma a la campanya d'Òmnium acompanyat de Laura Borràs, candidata de JxCat a les eleccions del 10-N. Per Oriol March.

 12:15 
La «Generació 14-O» passa la primera nit a la plaça Universitat i encara els pròxims dies amb optimisme. Centenars de joves acampen a la Gran Via per protestar contra la sentència i per un "futur digne".

 12:14 
VÍDEOS i FOTOS Llencen globus de pintura a la comissaria dels Mossos de Terrassa.

 23:06 
Centenars de manifestants recorren el centre de Barcelona contra a la sentència. Durant la marxa s'han llançat algunes castanyes a la seu del PP.

 23:06 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya dona suport a l'acampada a la Plaça Universitat de Barcelona.

 21:37 
"Sense els avis no hi ha revolució", el càntic dels manifestants de la "Castanyada contra Espanya" a Barcelona en rebre els ànims d'un grup de persones grans, després d'abandonar la seu del PP i de camí cap a l'acampada d'estudiants de plaça Universitat. Informa Sergi Garcia.

 20:48 
Els Mossos també han envoltat la seu del Partit Popular, al carrer Comte Urgell de Barcelona. Alguns manifestants de la "Castanyada contra Espanya" llancen castanyes a la façana de l'edifici. Informa Sergi Garcia.
 

«Castanyada contra Espanya» dels CDR davant la seu del PP. Foto: Sergi Garcia


 20:43 

 20:12 

 20:06 
Els manifestants de la "castanyada contra Espanya criden "independència", "vergonya em faria ser policia" i "no us mereixeu la Senyera que porteu" davant una seu de Ciutadans rodejada pels Mossos, al carrer Balmes de Barcelona. Informa Sergi Garcia.
 

«Castanyada contra Espanya» dels CDR davant la seu de Cs. Foto: Sergi Garcia



 

 19:48 
La "Castanyada contra Espanya" dels CDR avança cap a la seu de Cs a Barcelona. Alguns dels manifestants porten castanyes. Després es dirigiran cap a la seu del PP. Informa Sergi Garcia.

 19:35 
Crits de "Tots som CDR" als Jardinets de Gràcia de Barcelona. Comença la manifestació, que ja avança per la Diagonal. Encapçala la marxa una pancarta amb el lema: "Castanyada contra Espanya" firmada pels CDR.
 

«Castanyada contra Espanya» dels CDR als Jardinets de Gràcia de Barcelona. Foto: Sergi Garcia

 19:28 
Desenes de persones arriben a la convocatòria dels CDRs als Jardinets de Gràcia, a Barcelona, convocats a una "Castanyada contra Espanya". Ambient tranquil i, de moment, cap via afectada per la manifestació. Agents de la Guàrdia Urbana controlen la protesta amb algunes unitats situades a pocs metres. Informa Sergi Garcia.
 

«Castanyada contra Espanya» dels CDR als Jardinets de Gràcia de Barcelona. Foto: Sergi Garcia

 18:24 

 18:23 
Durant els pròxims dies s'aniran comunicant les activitats i accions que es realitzaran a l'acampada de la Gran Via. Es dona per acabada l'assemblea.

 17:59 
Els CDR protesten prop del míting de Pedro Sánchez a Viladecans. Manifestants s'hi han concentrat, amb el lema: "Pedro, no ets benvingut a la presó de Viladecans on has tingut tancada la Tamara més d'un any".
 

Manifestants cridats pels CDR prop del míting de Pedro Sánchez a Viladecans. Foto: Andreu Merino

 17:58 
El Tsunami Democràtic anima a sumar-se a l'acampada indefinida d'estudiants a la plaça Universitat de Barcelona.

 17:50 
L'Acampada s'organitzarà en diferents comissions perque duri el màxim de temps possible. S'han plantejat diferents escenaris per explicar com s'hauria d'actuar en cada cas: desallotjament per part de la policia, grups feixistes, lladres, etc. S'habilitaran tres torns de vigilància pels mateixos manifestants.

 17:39 
Alguns estudiants han obert debat a l'assemblea de la Gran Via per parlar de quin paper té l'Independentisme dins d'aquesta mobilització. S'han defensat diferents posicions. Alguns joves es sumen a l'acampada arrel de la sentència i amb l'independentisme per bandera. Altres declaren que estan aquí per defensar els drets humans per damunt de qualsevol ideologia. També s'ha donat veu a joves que prioritzen el canvi climàtic. La majoria per aixo, coincideix en que venen a lluitar contra la repressió, trencar el règim del 78 i amb la república catalana com a objectiu.

 17:29 
S'habilitarà una carpa a l'acampada d'estudiants a la plaça Universitat de Barcelona, per atendre els ferits que hi pugui haver els propers dies.

 17:28 
Els organitzadors de l'acampada d'estudiants recorden que es tracta d'un espai polític i que "s'ha de saber a què s'hi es ve". Afegeixen que la plaça Universitat és un punt cèntric de Barcelona que ha de ser respectat per tots els manifestants que se sumin a la causa.

 17:14 
Comença l'Assamblea de l'Acampada d'Estudiants a la plaça Universitat de Barcelona. Desenes de joves estan asseguts en rotllana al mig de la Gran Via. Els estudiants estan cridant a les xarxes a acudir-hi per mantenir l'acampada indefinida.
 

Assemblea en l'acampada d'estudiants a la plaça Universitat de Barcelona. Foto: Sergi Garcia

 15:11 

 13:41 
Els estudiants que han acampat a la plaça Universitat de Barcelona fan ara una crida a ocupar també la Gran Via. 
  Els joves demanen tendes i provisions i han convocat una assemblea a les cinc de la tarda aquest dimecres. 

 11:10 
Totes les protestes contra la sentència convocades per aquest dimecres. Des d'una marxa fins a les seus de Ciutadans i el PP a Barcelona a una protesta a Viladecans contra la visita de Pedro Sánchez. 

 10:59 
L'acampada estudiantil, que aplega bàsicament universitaris però que espera el suport d'altres col·lectius juvenils, es defineix com la ''generació 14 d'octubre'' reclama ''responsabilitats'' als representants polítics per garantir un ''futur digne''.

 10:58 
Els estudiants comencen una acampada indefinida a la plaça d'Universitat de Barcelona contra la ''repressió''. Uns 200 joves asseguren que no se'n mouran fins que no se'ls torni "tot el que els han pres.

 14:34 
La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha respost a la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que la "immensa majoria" de catalans ha triat la via pacífica i, a més, rebutja el conflicte al carrer. A la roda de premsa a Palau d'aquest dimarts al migdia, posterior al Consell Executiu, la també portaveu del Govern ha replicat així a Paluzie, que aquest dilluns al matí va assenyalar que els aldarulls fan visible el conflicte a la premsa internacional. "Tot i que els conflictes al carrer puguin fer visible l'existència del conflicte, que no neguem, no és el camí que la majoria hem triat". Budó ha posat en valor les mobilitzacions "massives" però "cíviques i pacífiques".

 14:32 
El president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, creu que les autoinculpacions haurien de tenir un recorregut judicial "molt limitat" però afegeix que això ho decidirà i dependrà de cada jutge. Ho ha dit aquest dimarts a Lleida, on s'ha fet la reunió setmanal de la Comissió Permanent de la Sala de Govern del TSJC.

 14:09 
El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos ha reconegut i admès les crítiques a la sentència del procés i considera que la crítica a les resolucions judicials és "legítima i beneficiosa dins de determinats paràmetres". Ho ha dit aquest dimarts a Lleida, on s'ha reunit la Sala de Govern.

 14:09 
Els alumnes de la UAB bloquejaran el Campus si no es contempla l'avaluació única i se suspenen les activitats puntuables. Asseguren que la primera jornada de vaga està tenint poca incidència perquè estan mantenint un "perfil baix".

 13:47 
La mesa admet a tràmit la moció de la CUP que demana cessar Buch. La majoria independentista del l'òrgan del Parlament ha acceptat el tex que previsiblement es votarà en el proper ple.

 13:47 
Interior investiga 15 actuacions dels Mossos durant les protestes. El Govern demana al Parlament la creació d'una comissió d'investigació sobre els "fets ocorreguts" arran de la sentència del Suprem. Informa Sara González.

 13:33 

 13:28 

 12:25 

 11:56 

 11:39 

 11:24 

 11:13 
El noi agredit a trucat a la policia per a denunciar-ho

 11:00 

 11:00 

 10:55 
Piquets i bloqueigs a les universitats en el primer dia de vaga indefinida. Les mobilitzacions reclamen l'aplicació del sistema d'avaluació única que permeti la participació dels estudiants en les protestes contra la sentència del procés.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació