Dijous, 18 d'abril de 2024

Els Bombers insisteixen en la prevenció tot i que els rescats de muntanya disminueixen

El Parc Nacional d'Aigüestortes es troba entre les localitzacions on els GRAE realitzen més rescats

Redacció 13 d'agost de 2019 a les 10:43
Imatge d'arxiu del Parc Nacional d'Aigüestortes | Gencat
El nombre de rescats efectuats pels Bombers van a la baixa per primera vegada des del 2016. Segons dades del cos, fins a 31 de juliol se n'han realitzat 699, un 7% menys que a la mateixa data de l'any anterior. No obstant això, els Bombers fan una crida a la prevenció i insisteixen en la importància d'anar perfectament equipats i preparar la ruta prèviament.

A hores d'ara, ha explicat Alfons Esterlich, sergent de la Unitat Tècnica dels GRAE dels Bombers, els Pirineus, Montserrat, el Montseny i el Parc Nacional d'Aigüestortes són les zones on es duen a terme el gran gruix de les actuacions de muntanya. Els Bombers han volgut recordar, també, que durant els mesos d'estiu, és quan es realitzen la majoria dels rescats i les recerques.

Al juny, per exemple, es van fer un 70,8% més de rescats de muntanya que al maig; i al juliol un 120% més. D'acord amb la tendència dels darrers anys, juliol i agost són els mesos que acumulen la majoria de les actuacions. Per hores, les més conflictives són entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda.

Esterlich ha reconegut que, malgrat que el nombre de rescats d'enguany va a la baixa, cal mantenir la prudència. Sí que és cert, ha dit, que les onades de calor han reduït el nombre d'excursionistes, però assegura que és aviat per validar els bons números.


Consells de prevenció

Joan Solé, caporal dels GRAE a Cerdanyola, ha explicat que malgrat que, afortunadament, la majoria d'actuacions que realitzen són de caràcter lleu, és important incidir en la importància de la prevenció. Planificar bé la ruta, equipar-se per a fer-la, dur el material adient i evitar riscos innecessaris són els consells "prioritaris" que ha remarcat el sergent dels GRAE.

Onze rescats "de pagament"

Des que va entrar en vigor la nova normativa que obliga a la persona rescatada a pagar el cost de l'actuació quan hagi estat provocat per una negligència, l'any 2011, s'han tramitat un total d'onze expedients, cap d'ells aquest 2019. A hores d'ara, han explicat els Bombers, se n'han abonat ja vuit.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació