17 d'abril de 2024
memòria històrica

Enterren 20 soldats de la Guerra Civil morts al front del Pallars

Els cossos pertanyen a tres soldats republicans i 17 de franquistes que han estat sepultats als cementiris de Sant Salvador de Toló i Figuerola d'Orcau

Redacció 24 de juliol de 2019 a les 10:48
Acte de lliurament de les restes de tres soldats a l'alcalde de Gavet de la Conca. | ACN
Ahir es van enterrar a Figuerola d'Orcau i Sant Salvador de Toló els 20 soldats morts al front del Pallars que van ser trobats l'any 2017. Dels cossos, 17 pertanyen a membres de l'exèrcit franquista que van ser exhumats d'una fossa a tocar del cementiri de Figuerola d'Orcau. Els altres tres, de l'exèrcit republicà, es van localitzar sense enterrar al turó del Cingle Alt, una posició defensiva republicana, a Gavet de la Conca. Tots els soldats haurien mort l'any 1938 durant els combats del front del Pallars en plena Guerra Civil.

En el marc del Pla de fosses de la Generalitat, els esquelets trobats es van traslladar a la Universitat Autònoma de Barcelona per fer-ne l'anàlisi antropològica i l'extracció d'ADN. Els soldats, però, no van poder ser identificats i ara, la llei estableix que les víctimes no identificades ni reclamades han de ser enterrades als cementiris dels municipis on van ser localitzats.

A l'acte a Figuerola d'Orcau, on han estat enterrats els soldats franquistes, hi han participat la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, l'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Rosa Amoròs, i l'alcalde de Gavet de la Conca, Xavier Badia, que s'ha fet càrrec de les restes dels tres soldats republicans que seran enterrats a un nínxol de Sant Salvador de Toló. 

Durant la jornada, Domènech ha fet una crida a les persones amb familiars desapareguts durant la Guerra Civil o la dictadura que vulguin fer-se la prova d'ADN que s'inscriguin al cens de persones desaparegudes. Actualment, el cens té gairebé 6.000 casos inscrits dels quals 2.000 han donat una mostra genètica.

Domènech ha afegit que el Pla de fosses vol ''rescabalar la dignitat de les persones que van morir durat aquest període de la història'' i que ha obert l'esperança de molts familiars de morts i desapareguts durant la Guerra Civil.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació