Dimarts, 23 d'abril de 2024
recollida selectiva

El Pallars Sobirà és la tercera comarca que recull més residus de forma selectiva

Amb un percentatge del 57,29% i només per sota d’Osona i el Priorat, mentre que el Jussà es queda al 39,50%

Redacció 11 de juliol de 2019 a les 10:24
Damià Calvet i Josep Maria Tost, durant la presentació de les dades | Generalitat
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquesta setmana les dades de generació de residus municipals a Catalunya durant l’any 2018. D’aquestes dades s’extreu que el Pallars Sobirà és la tercera comarca catalana que ha recollit més residus de forma selectiva, amb un 57,29%, només per sota d’Osona (61,66%) i el Priorat (59,50%). 

Són deu les comarques catalanes que han recollit més del 50% dels residus de forma selectiva. Han estat, a banda de les ja citades, la Terra Alta, el Moianès, la Segarra, la Garrotxa,  la Conca de Barberà, el Montsià i l’Alt Urgell. El Pallars Jussà, en canvi, està molt per sota i no arriba al 40% (39,50%). A nivell municipal, 295 municipis, aproximadament un terç dels municipis de Catalunya, van assolir una recollida selectiva de més del 50%.

En el conjunt de Catalunya, del total dels residus municipals, l’any passat es va recollir selectivament el 41,8%, és a dir, 1,66 milions de tones, xifra que representa un augment respecte l’any anterior del 8,4%. Aquest increment és atribuïble, ha explicat Calvet, ”a una major conscienciació ciutadana, a l’efecte de les campanyes de sensibilització, a l’increment de la dotació dels ajuts als ens locals, a la implantació de sistemes de recollida més eficients, i a la pujada del cànon dels residus municipals”.

Segons el conseller, “la recollida selectiva també forma part de les accions davant l’emergència climàtica declarada pel Govern fa unes setmanes. La recollida selectiva va evitar l’any passat l‘emissió de 500.000 tones de gasos amb efecte d’hivernacle, equivalent al CO2 que produeixen 500.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres”.

Cap a models més eficients

El conseller s’ha mostrat satisfet pels resultats, tot i que ha recordat que “calen més esforços per incrementar la recollida selectiva, implantant models eficients com el porta a porta -actiu el 2018 a 196 municipis catalans-; els contenidors intel·ligents; models de pagament per generació i una millora de la recollida diferenciada en el comerç i els serveis”.
 

Consulta els resultats a nivell comarcal i municipal

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació