Dissabte, 20 d'abril de 2024
ajuntament de tremp

Maria Pilar Cases ja és alcaldessa de Tremp

Amb Cases, l’Ajuntament de Tremp torna a tenir una alcaldia republicana 81 anys després

Jordi Ubach Llorens 15 de juny de 2019 a les 13:23
Els 13 nous regidors de l’Ajuntament de Tremp s’han fotografiat al final del ple | Jordi Ubach
La republicana Maria Pilar Cases ja és alcaldessa de Tremp. ERC s’ha assegurat la investidura de la seva candidata gràcies als vots dels 4 regidors que va obtenir a les urnes el passat 26 de maig i als 3 de Junts per Tremp (JxT). Cases agafa el relleu de Joan Ubach, que el 2015 es va presentar amb CiU, al capdavant del consistori trempolí. Amb Cases, l’Ajuntament de Tremp torna a tenir una alcaldia republicana 81 anys després.

La sala de plens de l’ajuntament ja estava plena mitja hora abans de començar una sessió que han presidit el regidor de Compromís per Tremp (CxT), Joaquim Majoral i Leonardo Melgarejo (ERC) com a regidors representants de la mesa d'edat. Un cop tots els 13 regidors han jurat o promès el càrrec per constituir el ple de l’ajuntament -els d’ERC i Junts per Tremp ho han fet per imperatiu legal- s’ha procedit a l’elecció de l’alcaldessa. 

Com era previsible, les dos candidatures presentades han estat les de Sílvia Romero (CxT) i Maria Pilar Cases (ERC). Mitjançant el procediment ordinari de votació a mà alçada, Cases ha obtingut 7 vots -els 4 propis i els 3 de JxT- i Romero els 6 dels regidors de CxT. Joaquim Majoral ha fet entrega de la vara d’alcaldessa a Cases, que el primer que ha fet ha estat fondre’s en una emotiva abraçada amb l’alcalde sortint, Joan Ubach.
 
Un cop Cases ha pres possessió, s’ha donat pas al torn d’intervencions. La primera en parlar, per nombre de vots, ha estat Anna Ritz (JxT), que tot i reconèixer “no haver obtingut el resultat que desitjàvem” als comicis del 26 de maig, ha mostrat el compromís dels tres regidors de JxT amb “treballar incansablement per Tremp”. Ritz ha volgut destacar l’experiència dels darrers quatre anys amb ERC a l’equip de govern i ha reiterat la negativa del seu partit a pactar “amb cap d’aquelles forces que van donar suport a l’aplicació del 155”.

Posteriorment ha estat el torn de Sílvia Romero (CxT), que després de felicitar a la nova alcaldessa, ha recordat que el 26 de maig els ciutadans “van proporcionar una majoria clara del 44% dels vots” al seu partit. Romero ha lamentat que ni JxT ni ERC els ha donat “cap oportunitat per trobar cap espai per a cap acord”, que han xocat “contra el mur de l’exclusió” i que quan han buscat sumar, han trobat el “veto”. Romero ha finalitzat el seu discurs lamentant que a Tremp “es continuïn repartint patents de catalanitat” i que la seva formació “continuarà treballant per Tremp”.


Finalment ha estat el torn de la nova primera edil de Tremp. Maria Pilar Cases (ERC) ha afirmat que és un “honor” i una “responsabilitat” ser la primera alcaldessa republicana de Tremp. Cases ha contestat Romero recordant que “les regles del joc no les posem nosaltres” i que JxT i ERC “sumen 268 vots més” que CxT. Tant Cases com Ritz han posat com a exemple les eleccions del 1991, on van ser els socialistes els que pactant amb dos partits més van acabar governant sense ser la força més votada. 


La nova alcaldessa ha coincidit amb Ritz en destacar la “bona entesa” dels darrers quatre anys entre ERC i JxT. Cases ha tingut un agraïment per Anna Ollé i Josep Ardanuy i unes paraules d’homenatge als tres alcaldes republicans que l'han precedit: Josep Rossell, Josep Sastre i Ot Lledós. També ha volgut mostrar el compromís dels quatre regidors republicans de treballar amb “esforç, realitat, constància i honestedat”. 

Abans de tancar la sessió, Cases ha agraït a les persones que el 26 de maig van votar ERC, als seus amics i família, a l’exalcalde Víctor Orrit per “més de mitja vida” de dedicació a l'ajuntament i “molt especialment” a l’alcalde sortint, Joan Ubach, de qui ha dit que ha après “a compartir i a treballar en equip”. Cases ha tancat el seu discurs amb un “visca Tremp i visca Catalunya lliure”. 

Cens total:4.220
Escrutat100,00%
Vots comptabilitzats:2.85667,68%
Abstencions:1.36432,32%
Vots nuls:511,79%
Vots en blanc:732,60%
PartitVots%Regidors
CP1.23243,92%6
ERC-AM88031,37%4
JxCat-JUNTS62022,10%3

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació