Dimarts, 23 d'abril de 2024
Dades: municipals 2019

MAPA: ERC guanya a Junts per Catalunya en vots i regidors al Sobirà i només en vots al Jussà

Consulta quina formació és la més votada a cada comarca i com ha evolucionat aquest mapa respecte el 2015

Roger Tugas / Jordi Ubach 28 de maig de 2019 a les 18:22

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, el partit que hi ha guanyat les municipals i els vots i percentatge obtingut per les principals formacions. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

JxCat ha estat la formació que s'ha imposat a més comarques en aquestes eleccions municipals, tot i que per escàs marge. Ha estat la força més votada a 18 comarques, especialment del Pirineu i de les comarques gironines, però també de Ponent i del Camp. Són només dues més de les que ERC ha sortit victoriosa, una diferència molt inferior al 2015, quan CiU va ser el primer partit a 29 comarques de les 42 existents, mentre que els republicans tan sols ho van ser a set.

El PSC també ha millorat resultats respecte fa quatre anys, ja que llavors va imposar-se a cinc comarques i aquest cop ho ha fet a vuit, totes elles de l'entorn immediat de Tarragona i Barcelona. De fet, en les últimes municipals, els comuns van ser la primera força a una comarca, el Barcelonès, però aquest cop han cedit el lloc, ja que han perdut el control de la capital i han empitjorat resultats arreu del territori.

Domini d’ERC al Pallars

Pel que fa a les comarques pallareses, al Pallars Jussà la força més votada ha estat ERC, amb 2.799 vots, per damunt dels 1.900 de Junts per Catalunya, que només en treu tres al PSC (1.897 vots). Més enrere ja, s'hi situa la formació independent Ara Talarn amb 150 vots i la CUP amb els 136 de la Vall Fosca. Si ens fixem en la xifra de regidors, però, el recompte dona un tomb. Qui en suma més és Junts per Catalunya, amb 38, seguit dels 37 d’ERC, PSC (16), Ara Talarn (5) i la CUP (2).

Al Pallars Sobirà, la força més votada també ha estat ERC, amb 1.703 vots, per damunt dels 1.386 de Junts per Catalunya, de Som Poble (474) i del PSC (168). Si ens fixem en la xifra de regidors, per contra del que passa al Pallars Jussà, ERC segueix liderant el rànquing, amb 42, seguida dels 37 de Junts per Catalunya, els 5 de Som Poble o els 4 de Som-hi Baix Pallars, entre d’altres formacions independents.


Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, el partit que va guanyar-hi el 2015, amb quin percentatge de vot i amb quants regidors. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació