Dijous, 25 d'abril de 2024
geoparc

El Geoparc de Tremp participa en una exposició europea amb una calcària litogràfica

El mestre litògraf pallarès, Carles Monegal, cedeix una peça litogràfica perquè pugui ser mostrada en una exposició itinerant pels Geoparcs Europeus

Redacció 12 d'abril de 2019 a les 09:36
Signatura de la cessió entre el president del Geoparc, Joan Ubach, i Carles Monegal | Geoparc
El mestre litògraf trempolí, Carles Monegal, ha cedit al Geoparc Conca de Tremp-Montsec una calcària litogràfica perquè pugui ser mostrada en una exposició que viatjarà pels diferents Geoparcs Europeus. L’exposició, anomenada Stones made objects (Pedres fetes objectes), té com a objectiu mostrar la geodiversitat del territori tot explicant històries al voltant d’objectes fets amb roques i minerals.

En aquesta exposició hi participen diferents Geoparcs Mundials de la Unesco d’arreu d'Europa. Es va inaugurar l’any 2018 a Itàlia amb 32 mostres que van incrementant amb l’aportació de nous objectes. La peça aportada pel Geoparc Conca de Tremp-Montsec és una calcària dibuixada que representa la tècnica litogràfica (dibuix en pedra), actualment pràcticament restringida a l'àmbit artístic. Monegal és un dels pocs artistes que continua vinculat a aquesta tècnica i qui segueix fent edicions litogràfiques atraient artistes de tot el món al nostre territori.

La Pedrera de Rúbies, un tresor geològic

Va ser inventada l’any 1796 per Aloys Senefelder i consisteix en un procés d’impressió en el que es dibuixa sobre una roca calcària polida. La demanda de pedres, degut a l’expansió d’aquesta tècnica, va fer que es comencessin a buscar nous jaciments. En aquest context, el geòleg Lluís Marià Vidal, va descobrir la Pedrera de Rúbies, al municipi de Vilanova de Meià que va començar a ser explotat l’any 1898. Les lloses extretes eren transportades cap a Tàrrega i des d’allí a Barcelona, on eren distribuïdes a les diferents impremtes sol·licitants arreu del món.
 

Peix fòssil de la Pedrera de Meià. Foto: Geoparc


A banda d’aquest valor en la indústria litogràfica, les calcàries de Vilanova amagaven un altre tresor: la preservació de restes fòssils de fa uns 130 milions d’anys. S’hi preserven esquelets de peixos, parts toves d’amfibis i insectes, plomes d’ocell o les restes de les primeres plantes amb flor. Per aquest motiu, les calcàries litogràfiques de Vilanova de Meià constitueixen un punt d’interès geològic d’importància internacional.

Els fòssils trobats en aquesta pedrera es troben distribuïts en diferents museus però la principal col·lecció es troba a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida. En aquest sentit, aquest dijous s’ha signat un conveni entre el Museu de la Noguera i el Museu de la Conca Dellà i el Centre de Vilanova de Meià. Amb la signatura d'aquest conveni, l'Ajuntament de Vilanova de Meià podrà acollir al Centre d'Interpretació del Montsec la principal part d'exposició sobre els fòssils de la Pedrera de Meià. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació