Divendres, 19 d'abril de 2024
salut

Animen la població a participar en la prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte

Des del seu inici, el programa de detecció precoç ha ajudat a diagnosticar 24 càncers de còlon i recte a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

Redacció 4 d'abril de 2019 a les 13:26
Imatge d’una de les campanyes dutes a terme recentment | Salut
L'AECC-Catalunya contra el Càncer de Lleida i el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) del Departament de Salut a Lleida i a l'Alt Pirineu i Aran han animat a la població, a través d'una campanya, a participar en la prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte. La prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte que realitza el Departament de Salut a homes i dones d'entre 50 i 69 anys, sense patologia excloent, consisteix en un senzill test de detecció de sang oculta en femta.

"Cal recordar que les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran fa anys que treballen en la prevenció d'aquesta malaltia i ja han desplegat al 100% el programa de cribratge de càncer de còlon i recte, donant cobertura a tota la població diana del territori", ha explicat la coordinadora del PDPCCR a la Regió Sanitària Lleida, Montse Llorens.

Participar regularment en el PDPCCR redueix un 17% les probabilitats de patir un càncer de còlon i recte, i la taxa de positivitat se situa al voltant del 6% de les persones cribrades. La participació en el programa és gratuïta, encara que s'hagin de fer exploracions addicionals.

Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. A més, la prova de detecció de sang oculta en femta és l'única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.
 
Des del 2013 a la RS Alt Pirineu i Aran s'han diagnosticat amb el PDPCCR 34 càncers invasius; 148 Adenomes d'Alt Risc; 215 Adenomes de Risc Intermedi; 200 Adenomes de Baix Risc; 29 Pòlips Hiperplàstics; 2 Poliposi, mentre que 153 han resultat sense lesió.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació