Dijous, 25 d'abril de 2024
sisme

Un terratrèmol de 4,2 de magnitud a l’Alt Urgell es deixa sentir amb força al Pallars

Pocs minuts després hi ha hagut una rèplica, entre Tírvia i Alins, de 2,2 de magnitud

Jordi Ubach Llorens 3 d'abril de 2019 a les 17:34
Entrada del nucli de Parròquia d'Hortó, que pertany al municipi de Ribera d’Urgellet | ACN
Un terratrèmol de magnitud 4,2 amb epicentre a Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, s’ha deixat notar aquesta tarda, a les 17:29 hores, arreu de les comarques pallareses i en molts punts de la geografia pirinenca, segons ha informat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). 

No hi ha hagut danys materials ni personals, però Protecció Civil ha emès una prealerta del pla Sismicat. En aquest sentit, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) manté el contacte amb l’ICGC i amb els municipis propers a la zona de l’epicentre per fer seguiment de la situació.

Segons els registres del propi ICGC, el sisme ha tingut lloc a només un quilòmetre de profunditat a prop de la Parroquia d’Hortó, a l’extrem alturgellenc del Port del Cantó i també a poca distància d'Adrall. El 112 ha rebut 42 trucades, de les que gairebé la meitat han estat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L’ICGC, a més, ha rebut més de 300 enquestes de percepció del sisme.
 

Mapa de simulació de les intensitats percebudes del sisme de l’Alt Urgell. Foto: ICGC


El terratrèmol d'aquest dimecres a l’Alt Urgell és el de més magnitud que hi ha hagut a Catalunya en aquest segle, almenys en terra ferma. Segons dades aportades per TV3, l'anterior era un sisme de magnitud 4,0 localitzat a Queralbs, al Ripollès, que va tenir lloc el 21 de setembre de 2004. Al Pallars, en els últims sis anys, el sisme més fort es va produir l’abril de l’any passat al Pallars Sobirà amb 2,9 de magnitud.

A banda de les comarques pallareses, el terratrèmol de l’Alt Urgell ha estat àmpliament percebut arreu del Pirineu i a gran part de Catalunya, i ha anat seguit de nombroses rèpliques de magnitud inferior. Entre aquestes, se n’ha registrat una al Pallars Sobirà pocs minuts després. En concret, entre Tírvia i Alins, de 2,2 de magnitud, segons dades de l’ICGC. Ha estat menys intens que el primer però també l’han percebut veïns de la zona.

Han estat molts els veïns i veïnes del Pallars que han expressat el seu neguit a través de les xarxes socials en notar el tremolor.  
       

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació