Dissabte, 20 d'abril de 2024
bombers

Els bombers voluntaris del Pallars es queixen de la manca de recursos per respondre a emergències

Una quinzena de parcs de bombers voluntaris de Lleida estan tancats per falta de personal, al Pallars no han tancat, però tenen dificultats per cobrir serveis

Ivet Eroles 31 de gener de 2019 a les 10:00
Parc de Bombers Voluntaris de la Pobla | GSV

Almenys una quinzena de parcs de bombers voluntaris dels 22 que hi ha a la demarcació de Lleida estan tancats a partir d'ahir per falta de personal. Així ho ha assegurat el president de l'Associació de Bombers Voluntaris, Josep Maria Alacalá.

Carles Albert, cap del Parc de Bombers d'Isona, ha matisat a Pallars Digital que els bombers voluntaris del territori donen suport a les demandes del col·lectiu en general, però les formes de denuncia de la situació s'adapten a les particularitats de cada indret i, en aquest sentit, destaca que al Pallars no s'han tancat parcs, sinó que "per manca de personal i material no es poden atendre els serveis".



Albert ha explicat que fa molt de temps que no hi ha relleu generacional i que en els darrers anys no s'havien fet convocatòries destinades als bombers voluntaris. A aquest fet, s'hi suma la problemàtica de les llargues distàncies, el despoblament i el fet de compaginar la tasca de voluntari amb les obligacions professionals de cadascú.

Una problemàtica generalitzada

Aquest dimecres el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha comparegut al Parlament per explicar el pla 2025 del cos de bombers i trobar solucions a la crisi actual. Però per a Josep Maria Alcalá, el pla parteix de ''dades irreals que seran irrealitzables'' i per això aposta perquè s'impulsi una ''acció de pes'' de tots els grups parlamentaris perquè el model de bombers ''ha explotat''.

Alguns dels parcs que estan inoperatius són el d'Agramunt i el de Coll de Nargó. Al conjunt de Catalunya hi ha 76 parcs de bombers voluntaris i segons Alcalá tots viuen una situació de falta d'efectius similar als de Lleida. És per això que en els propers dies es preveuen més tancaments i també accions de protesta del col·lectiu.

A més, des de fa una setmana, els bombers voluntaris ja no assumeixen sortides M1, aquelles derivades de plans de prevenció que activa el Govern i que no poden assumir els bombers professionals perquè també fan vaga.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació