Divendres, 19 d'abril de 2024
feina

Un centenar de jubilats pallaresos d'Endesa protesten per no perdre els «beneficis socials»

Els sindicats es queixen que la companyia s'ha aixecat de la taula de negociació per acordar un "conveni digne i just" i mentrestant els apliquen les condicions de l'antic

Redacció 16 de gener de 2019 a les 09:41
Jubilats d’Endesa del Pallars es van desplaçar fins a Lleida per protestar | ACN
Uns 200 treballadors i jubilats d'Endesa s'han mobilitzat aquest dimarts al matí a les portes de l'estació de la companyia a Lleida per denunciar la retallada de beneficis socials que diuen que els vol aplicar l'empresa. Els treballadors en actiu es queixen, a més, que Endesa s'ha aixecat de la taula de negociació d'un nou "conveni digne i just" i que mentrestant els estan aplicant les condicions de l'antic.

D’aquestes 200 persones, un centenar eren jubilats de la companyia que es van desplaçar des del Pallars i l'Alta Ribagorça per participar en la mobilització que està previst que es repeteixi cada dimarts. Durant la protesta es va tallar uns minuts l'N-240 al davant d'Endesa, al barri dels Magraners, i també es van desplegar pancartes i llençar petards.

Els beneficis socials que Endesa vol retallar dels seus treballadors en actiu i també jubilats consisteixen, sobretot, en una reducció de la tarifa de la llum que al seu dia es va aconseguir mitjançant una renúncia d'un augment salarial. "Són cèntims en espècies", ha assenyalat Josep Ensenyat, portaveu dels jubilats de la companyia que s'ha desplaçat des de Tremp. En aquest sentit, Ensenyat ha remarcat que aquest tipus de beneficis socials no només els tenen els treballadors i jubilats d'Endesa sinó que també els de totes les empreses elèctriques.

En tot el Pirineu hi ha uns 500 jubilats que estarien afectats per aquesta situació i al conjunt de la demarcació de Lleida uns 1.500. A Catalunya serien 9.000 i a l'estat espanyol 27.000 persones. Els jubilats tenen previst mobilitzar-se cada dimarts durant l'aturada de mitja hora que convoca el personal actiu per protestar davant la falta d'acord amb l'empresa per la negociació del nou conveni col·lectiu.


El delegat sindicat de la UGT a Endesa Lleida, Alejandro Garcia, ha explicat que les mobilitzacions van començar al desembre perquè fa 18 mesos que l'empresa va denunciar el conveni col·lectiu a nivell estatal. "No s'ha negociat de bona fe i a dia d'avui l'empresa s'ha retirat de la taula de negociació", ha remarcat Garcia. Així mateix, ha lamentat que l'empresa els comuniqués que el que estaven plantejant "d'una forma licita per millorar les condicions laborals no s'ajustava a les seves pretensions, sobretot pel que fa als beneficis socials".

Ara els treballadors es troben sense conveni i se'ls ha comunicat per correu electrònic que respecte als drets que tenien a l'antic conveni l'empresa es reserva la possibilitat de fer modificacions en base a la reforma laboral del 2012. Garcia ha assegurat que ja fa temps que estan denunciant "a tots els nivells" l'actitud d'Ener, que és l'empresa màxima accionista d'Endesa, i l'acusen de voler “descapitalitzar" la companyia. A la demarcació de Lleida Endesa té uns 200 treballadors en actiu i uns 800 en passiu.

L'empresa reitera la voluntat de negociar

Des d'Endesa defensen que s'han celebrat més de cinquanta reunions i després de 14 mesos de negociacions entre ambdues parts i no s'ha arribat a un acord i per tant, no s'ha pogut renovar aquest conveni. Això vol dir que els treballadors en actiu mantenen les bonificacions i beneficis perquè tenen una relació contractual amb l'empresa però els jubilats no, perquè no existeix cap contracte i perquè sense el conveni no hi ha cap tipus de possibilitat que se'n puguin beneficiar.

Fonts de la companyia han reiterat la voluntat i l'interès d'Endesa de disposar d'un conveni col·lectiu però afirmen que s'ha de modernitzar i adequar-lo a la situació de la societat actual. En aquest sentit, han recordat que es va proposar racionalitzar el consum energètic amb mesures relacionades amb el consum i les bonificacions que reben els treballadors i jubilats d'Endesa i que la part social la va rebutjant, pretenen inclús que s'augmentés el topall d'aquestes bonificacions de consum.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació