Dijous, 25 d'abril de 2024
guerra civil

Es publica en català el còmic «Sola», inspirat en la vida d'una padrina d'Isona

Aquesta novel·la gràfica ha estat un fenomen editorial a França i està inspirada amb la història de la Lola Calvo, que va viure els atacs de l’aviació franquista quan era una nena

Redacció 5 de desembre de 2018 a les 11:48
Fragment de la portada de l'edició en català | Norma Editorial
"Un poble camperol marcat pel pas de les estacions al cor de Catalunya. Una nena que encara no ha complert els set anys i que en porta tres separada dels seus pares. Una eternitat. I sense saber per què. El seu avi, Ventura, li ha parlat de la guerra que s'estén per gairebé tot el país. Com si una nena d´aquella edat anés a saber què és la guerra. Una nit, una bomba cau a una casa del poble a cent metres de la seva. La guerra era allò", així presenta Norma Editorial el còmic Sola, de Denis Lapière i Ricard Efa, que avui surt publicat en català i castellà.

L’obra, que ha estat un dels còmics de l'any a França, repassa la vida de la Lola Calvo, una padrina d'Isona que actualment té 85 anys i que va patir els bombardejos de l'aviació franquista quan tan sols era una nena. En el pròleg de l'àlbum, la Marta Badia explica que "des que era petita, he escoltat sempre amb la boca oberta les històries que m'explicava la meva àvia Lola. M'impressionava que, amb cinc o sis anys, s'hagués quedat sola amb els soldats en mig d'una guerra i en plena línia de front".

Una sensació compartida per Ricard Efa, que comenta que "la primera vegada que vaig escoltar la història de la Lola se'm va despertar l'impuls d'explicar-la més enllà del cercle de confiança familiar, de transmetre la seva experiència a les generacions que ni tan sols vam viure la guerra, i a les que, a més, se'ns va privar de tots relat que no fos el dels soldats, el dels motius i les raons, el dels pamflets".

Sola ja es va presentar a Isona al mes d'agost, quan tan sols existia l'edició en francès, en un acte que va comptar amb la presència de Lola Calvo, coneguda com la Lola de Cal Jardinero a Isona. El còmic es diferencia d'altres obres que tenen com a escenari la Guerra Civil perquè té lloc a la rereguarda, allunyat dels grans escenaris del front. En aquesta novel·la gràfica, la infància i el drama familiar ocupen el primer pla, en un context on la guerra interromp les rutines d'Isona, lligades al pas de les estacions i a l'activitat agrícola.

Una de les pàgines del còmic on apareix Isona. Foto: Norma Editorial

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació