Dijous, 25 d'abril de 2024
pintura

L'empremta de Santi Moix a l'església i poble de Saurí

Les autoritats locals valoren l'impacte significatiu que la intervenció artística aporta al municipi i comarca

Ivet Eroles 22 de novembre de 2018 a les 11:58
Moix, durant la seva intervenció, en imatge d’arxiu | Ajuntament de Sort
Les pintures de Santi Moix a l'església de Saurí es sumen al festival de colors que aquests dies envaeix la Vall d'Àssua. La setmana passada es va finalitzar la primera fase de la intervenció pictòrica a l'església romànica del petit poble de 12 persones, on Moix ha pintat les parets del temple. L'artista hi tornarà a la primavera per finalitzar el sostre i enganxar-hi la decoració floral, ja que està previst que al març s'organitzin les primeres visites guiades.

En declaracions a Pallars Digital, Raimon Monterde, alcalde del municipi de Sort, on pertany Saurí, la intervenció artística “posa Saurí al mapa artístic i cultural, unes pintures així no es troben en cap altre lloc del món”. I és que els diferents actors implicats confien que l'obra situï a l'església de Saurí dins del panorama internacional pel que fa a l'art contemporani i el patrimoni cultural.

Per a Monterde, una actuació d'aquestes característiques, amb tècniques dels segles XXI i XXII, dona “un valor molt interessant” al patrimoni de la zona. La intervenció ha tingut un impacte molt positiu, “l'endemà de presentar l'obra, ja hi havia molta gent esperant davant l'església”, comenta l'alcalde de Sort, que manifesta que les visites guiades començaran al març i oferiran un recorregut per les impressions de l'artista.
 

Treballs a l'interior de l'església de Saurí. Foto: ACN


Segons també ha expressat Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, a Pallars Digital, cal felicitar a l'artista perquè ha creat una obra “que no deixa indiferent a ningú” i es nota la “implicació de Moix amb el poble i el territori”. Per a Isús, aquesta no és una restauració habitual, ja que se'n desprèn “passió”.

El president del Consell Comarcal recomana la visita a l'església, ja que es tracta d'una “intervenció singular que ha tingut una àmplia ressonància dins la comarca i institucions”. “Moix hi ha deixat la seva empremta, un llegat per al poble”, assegura Isús.

Un fresc contemporani

Moix ha estat cinc anys treballant en aquest projecte. L'artista viu i treballa a Nova York des del 1986 però va decidir implicar-se en aquesta iniciativa perquè ha estiuejat tota la vida a Saurí. El seu projecte barreja la tradició pròpia del romànic català, com és la pintura al fresc, amb l'estètica contemporània. D'aquesta manera busca unir espiritualitat i natura per reinventar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa del paisatge.

Actualment hi ha moltes ermites, capelles i esglésies que romanen tancades al Pirineu i aquest seria un bon exemple de com poder-les reinterpretar. De fet, Moix aposta per la creació d'una ruta d'aquestes esglésies.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació