Dimecres, 24 d'abril de 2024
tints

Els tints naturals aporten valor afegit a les fibres tèxtils

Nous, pela de ceba i fulles d'ortiga són alguns dels elements més utilitzats per artesans i artesanes

Redacció 14 de novembre de 2018 a les 10:15
La Lina Ratia compartint coneixements | ACN
Els tints naturals són d'origen tan ancestral com les primeres artesanies tèxtils, de cistelleria o de ceràmica, però cada cop s'estan perdent més. Per aquest motiu, amb la voluntat de reivindicar-los i que es converteixin en un valor afegit a les fibres tèxtils, s'ha organitzat un curs a Llessui sobre tints naturals.

L'artesana Lina Ratia ha ensenyat, a una desena de persones, els secrets d'aquest ofici: "La natura que ens envolta està plena de matèries colorants: a les fulles, les tiges, escorces, flors o arrels''. Totes elles són una de les matèries primeres dels tints.

Entre els elements més utilitzats ha destacat la nou, la pela de ceba, les fulles d'ortiga o la pellofa de magrana. Aquesta jornada, organitzada pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Assua, ha volgut recuperar procediments antics i adaptar-los en l'actualitat.
 

Els tints provenen d'elements naturals. Foto: ACN


Els i les alumnes han après a utilitzar les plantes i elements vegetals de l'entorn per tenyir llana, així com tot el procés de tint: mordentar, extreure el color i fer banys de tints.

Els colors que han aconseguit les persones participants són els verds (ortiga), marrons (noguer) i ataronjats i grocs (pela de ceba). La Lina Ratia ha destacat que s'ha de tenir previsió a l'hora de tenyir de forma natural, donat que si es vol tenyir durant l'hivern, s'ha de recollir les plantes a l'estiu perquè moltes no es troben durant tot l'any.

Per seguir un procés coherent i sostenible, Ratia sap que pot aconseguir tots els colors amb plantes del Pallars, així, quan porta plantes de d'altres zones o països, mira que no estiguin en extinció o que no se'n faci un aprofitament poc sostenible.

Ratia també és artesana de l'Associació Obrador Xisqueta, que paga un preu just per la llana de les ovelles xisquetes de la Vall d'Àssua, promou l'ofici de pastor i pastora, i treballa amb artesans i artesanes expertes en la matèria. La llana de l'Obrador Xisqueta també està tenyida de forma natural i Ratia ensenya com fer-ho en les Vivències Xisqueta d'estiu, un paquet d'experiències que giren entorn la llana, les ovelles i els pastors i pastores.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació