Divendres, 19 d'abril de 2024
montcortès

Veïns i veïnes s'organitzen en defensa de l'estany de Montcortès

Habitants de Baix Pallars i de la Vall Fosca han creat una associació per canalitzar el "descontentament" que ha generat la prohibició del bany i la pesca en aquest espai natural

Redacció 7 de novembre de 2018 a les 10:00
Panells informatius de Montcortès | ACN
Veïns i veïnes del municipi de Baix Pallars i la Vall Fosca han decidit agrupar-se i crear una associació per defensar el patrimoni natural de l'estany de Montcortès. La finalitat principal de l'entitat és la protecció de l'entorn i l'impuls de la redacció i desplegament d'un pla d'usos que compti amb la participació de tots els sectors econòmics i de defensa de l'entorn natural, per tal de garantir la seguretat mediambiental de l'estany i que aquest esdevingui un recurs natural pel foment de l'economia i de la zona.

Des de l'entitat s'informa que la iniciativa ha sorgit davant "el descontentament" que han generat les accions impulsades per l'Ajuntament de Baix Pallars. Aquesta agrupació de veïns i veïnes diu que no s'ha comptat amb la participació ciutadana i s'han limitat a posar cartells prohibint activitats com la pesca o el bany. A més, des de l'associació s'afirma que l'estany no compta amb la prohibició del bany, tot i que sí que hi ha activitats que s'han regulat amb anterioritat, com fer-hi foc, acampar o navegar.
 

Paisatge de tardor a Montcortès. Foto: ACN


Tal com hem informat a Pallars Digital, fonts municipals expliquen que el projecte d’ordenació i regulació dels usos públics de l’estany sorgeix de la voluntat de l’ajuntament i del departament de Medi Ambient de regular els accessos de veïns, ramaderia i visitants a l'estany, informar als usuaris dels valors naturals de l’indret i de les pautes de comportament adequades per la conservació i millora de l’ecosistema. Segons el consistori, les actuacions dels darrers mesos s'han fet per adaptar-se a la regulació vigent i busquen facilitar la convivència entre tots els agents implicats.

L'estany de Montcortès està inclòs dins la Llei d'Espais Naturals Protegits (PEIN) des de 1985 i dins la xarxa europea Natura 2000 per ser una Zona d'Especial Conservació (ZEC), però avui en dia no disposa de cap regulació ni de cap pla d'usos que permeti un desenvolupament de les activitats agràries i d'oci sense malmetre el recurs natural, tot i estar contemplat a la Llei 12/1985, de 13 de juny d'Espais Naturals, assenyala l'associació. Aquest és un dels pocs estanys del país d'origen càrstic i, juntament amb els estanys de Basturs, és l'únic d'origen no glacial dels Pirineus.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació