Divendres, 19 d'abril de 2024
procés català

Centenars de pallaresos se solidaritzen amb els «Jordis» un any després del seu empresonament

El missatge dels Jordis, 365 dies després: «Sense unitat tot serà més difícil»

Redacció 17 d'octubre de 2018 a les 08:35
Imatge de la concentració d’ahir al vespre a Tremp | Jeannine Abella
Centenars de pallaresos van sortir ahir al carrer en un nou clam de solidaritat. L'any d'empresonament dels Jordis ha mobilitzat milers de ciutadans arreu de Catalunya sota una única reivindicació: la llibertat. I malgrat que la concentració principal s'ha organitzat a Plaça Catalunya de Barcelona, el Pallars ha tornat a fer sentir la seva veu en poblacions com Tremp, Sort, la Pobla de Segur o Rialp.
 

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, especialment, però també la resta de presos polítics catalans reclosos a Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses, han pogut escoltar aquest dimarts al vespre un nou clam de solidaritat.
 
"Un any de vergonya, un any de dignitat" és el lema principal de la mobilització, que s’ha iniciat a les 20h davant dels centres penitenciaris. A Lledoners, milers de persones han cridat des de l'esplanada de la presó, que poques hores abans ha rebut la visita del president de la Generalitat, Quim Torra. 

La presó de Lledoners ha estat la que ha capitanejat els actes descentralitzats dels 365 dies dels Jordis privats de llibertat. Aquest és el centre penitenciari on el president d'Òmnium i l'expresident de l'ANC dormen cada nit des de fa pocs mesos, quan van ser traslladats a Catalunya des de la presó de Soto del Real, a Madrid. Els dos estan processats per rebel·lió i sedició i, com la resta de líders polítics investigats en la causa general, esperen ser jutjats en els propers mesos pel Tribunal Suprem arran del seu paper durant el 20 i 21 de setembre i la jornada de l'1 d'octubre.
 
Unitat, des de Lledoners

"S'apropen mesos determinants; al jutge li direm que tenim dret a la llibertat d'expressió i a la mobilització; no renunciarem a la desobediència civil i pacífica per transformar la societat". Aquestes han estat les paraules que ha volgut enviar Jordi Cuixart, encara que a través d'una carta, a la ciutadania mobilitzada. En aquesta, el president d'Òmnium ha agraït l'escalf que va sentir només arribar a Catalunya, i ha recordat que, malgrat la repressió, cal serenor, responsabilitat i coratge sense demanar renúncies: "Si el que volen és posar a prova la nostra capacitat col·lectiva, tornarem a demostrar que no hi ha porres, ni sentències que puguin doblegar-nos". 

Igual d'emotiu i amb un fort component polític ha estat el missatge de Jordi Sànchez, també a través d'una carta. "No patiu per nosaltres, estem bé i forts, entre molts altres motius, perquè sabem que vosaltres i molts com vosaltres hi sou fent-nos costat", ha assegurat. En aquesta, el diputat de JxCat i expresident de l'ANC ha instat a continuar i no "defallir". "No tingueu por a ser exigents, no dubteu a demanar als representats polítics i associatius unitat", ha assegurat, ja que aquesta unitat, ha precisat, és "molt difícil de construir i molt fàcil de perdre". "Sense unitat tot serà més difícil", ha recordat.
 

Manifestants davant de la presó de Lledoners. Foto: Pere Fontanals


Sànchez també ha avisat d'aquells que intenten "provocar" amb "ira". "No caiguem en les provocacions que l'extrema dreta i l'unionisme ens llencen cada dia; oblidem-nos de la gent de Vox, dels amics d'en Rivera i els companys d'en Casado", ha demanat. Ja que "si per ells fos", ha avisat, els independentistes "cremarien al mig de les places i els carrers com ho feia la Inquisició". Per això, ha dit, només acceptarà "com a justa l'absolució", i tot el que se n'allunyi formarà part de la injustícia.

Concentració multitudinària, però constant

Bona part dels manifestants de Lledoners han començat a concentrar-se davant de la presó, de fet, al voltant de les cinc de la tarda. Una presència que és habitual, ja que cada setmana s'organitzen trobades davant d'aquesta presó i, fins i tot cada vespre, ciutadans s'hi acosten per desitjar-los bona nit. Entre ells, el conegut com a Joan BonaNit, un jove que es planta cap al vespre a Lledoners i amb un megàfon crida, un per un, els noms dels presos polítics empresonats i els desitja una bona nit.

A Lledoners, doncs, la concentració és constant tot i que aquest dimarts ha estat plenament multitudinària, fins al punt que els organitzadors han separat la zona dels manifestants de la de polítics i autoritats. L'acte s'ha sumit en una bombolla reivindicativa, tot i que festiva, i entre les proclames que s'han pogut escoltar, també ha tingut un espai especial la música a través del col·lectiu Músics per la Llibertat i la poesia.


Lluny del Bages, centenars de persones també s'han concentrat davant de les presons del Catllar i Puig de les Basses, amb parlaments de polítics i la lectura de cartes dels presos.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació