Dilluns, 15 de juliol de 2024
mines

​«Salvem Salau» alerta que les prospeccions mineres podrien contaminar les aigües

La plataforma presenta al·legacions abans que s'accepti l'anomenat "tràmit simplificat" que suposaria l'autorització a l'empresa per iniciar les prospeccions

Redacció 11 d'octubre de 2018 a les 17:19
Imatge dels membres de la plataforma durant l’acte d’aquest dijous | ACN
La plataforma Salvem Salau ha alertat aquest dijous a Lleida que el projecte miner d’Alt Àneu té riscos mediambientals com la contaminació de les aigües subterrànies per les falles que hi ha en les roques de la zona. Ho ha dit el geòleg Josep Maria Mata, membre de la plataforma i president de SIGMADOT, que ha afegit que hi ha "greus errors" en l'estudi del projecte.

En una compareixença davant la premsa a la seu del Col·legi de Periodistes de Lleida, Mata ha explicat que un dels errors del projecte és que no es té en compte la fracturació de les roques. Mata afirma que "si es comencen a fer sondatges, la roca té falles, i això pot fer que els fluids s'escapin i contaminin les aigües subterrànies". El geòleg afegeix que les roques de la zona tenen "alteracions" que poden fer circular l'aigua i per tant, "de les aigües subterrànies podria passar a les fonts i després als rius".


De la seva banda, la presidenta de la EMD d'Alós i Isil, Sofia Isús, ha afirmat que respecte al tràmit en què es troba ara l'estudi, "no volen un estudi ni simplificat ni ordinari" i es pregunta que "si no es pot fer l'explotació, perquè volem fer la investigació". Isús ha dit que així també "informen a la gent del territori" mentre esperen la decisió de la Generalitat.

La presidenta de la EMD d'Alòs i Isil, ha detallat que les al·legacions com a entitat descentralitzada ocupen 13 pàgines i que es parla entre d'altres dels "riscos d'execució", del "treball de perforació" i de la "inviabilitat jurídica" del projecte. Isús ha dit que "si s'arribés la investigació i després l'explotació, tota la circulació rodada hauria de passar pels dos pobles".

D'altra banda, Isús ha remarcat la demanda que han fet al Parc Natural de l'Alt Pirineu "de tenir una normativa d'usos", com si tenen altres parcs, que vetlli per les activitats que s'hi poden acollir.
 

Mata i Isús, durant la roda de premsa aquest migdia. Foto: ACN


Per un altre costat, l'exdiputada de la CUP, Mireia Boya, ha demanat als diputats del Pirineu "que defensin el Pirineu" i que a Barcelona "no només s'hi va a cobrar un sou". Boya ha qualificat de "catastròfic" que no es defensi el Parc Natural de l'Alt Pirineu i ha demanat al Govern "responsabilitat, coherència i honestedat" perquè "és una decisió política que tiri endavant o no aquest projecte".

El diputat al Congrés d'En Comú Podem, Jaume Moya, ha manifestat que com a grup parlamentari també han presentat al·legacions. Moya ha dit que els preocupa "la legalitat" d'aquest projecte per estar sota la Ley de Minas, una llei, diu Moya, "pre-constitucional" i que és "perversa". El diputat d’En Comú Podem diu que la Generalitat argumenta que "les llicències d'exploració tenen un objectiu científic", una afirmació que segons Moya atorga a l'empresa "un dret adquirit i inalienable per poder fer l'explotació del terreny automàticament". 

El portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, ha dit que l'informe de caràcter previ d'aquest projecte miner situat al Pallars Sobirà és "del tot desfavorable" i d'"impossible execució" per posar en risc "valors naturals que tenen la màxima protecció" .

Un cop presentades les al·legacions -que presenten individualment cadascuna de la vintena d’entitats que formen part de la plataforma- cal esperar a la decisió de la Generalitat ara que el projecte es troba en "tràmit simplificat". La presidenta de l'EMD d'Alòs i Isil, Sofia Isús, ha dit que "no s'aturaran" i que seguiran fent xerrades explicatives pel territori com ja s'ha fet a Sort i Isil. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació