Dimecres, 24 d'abril de 2024
geologia

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec crea consciència sobre els riscos geològics

El 13 d’octubre és el Dia Internacional per la Reducció de Desastres i celebra com arreu del món la gent redueix la seva exposició a desastres

Redacció 11 d'octubre de 2018 a les 11:02
Imatge d’arxiu d’una esllavissada a Abella de la Conca | Pallars Digital
A nivell internacional, el 13 d'octubre es promou la cultura global per la conscienciació sobre els riscos i la reducció de desastres. El Dia Internacional per la Reducció de Desastres mostra  com els habitants del planeta van reduint la seva exposició als desastres. 

Els Geoparcs Mundials de la Unesco organitzen activitats arreu del món per fer visible aquesta causa. En el cas del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, s’organitza una visita guiada gratuïta a Puigcercós. Es sortirà el 13 d'octubre a les 17h de la plaça de Puigcercós i els visitants coneixeran tots els detalls d'una gran esllavissada que va esfondrar el poble l'any 1881, fa més de 100 anys. Després d'aquest tràgic esdeveniment, els seus habitants van haver d'abandonar el poble i buscar un nou emplaçament. 

Jornada de Riscos Geològics a Tremp

En aquest context, el Geoparc ha col·laborat amb l'organització de la Jornada de Riscos Geològics que s’ha celebrat a Tremp aquest passat dimecres. Tal i com alerten els organitzadors de l'Institut Cartogràfic de Catalunya,  "el món sencer es troba afectat, d'alguna manera, per riscos geològics i la societat cada com és més conscient que la Terra és un planeta viu on hi tenen lloc desastres naturals". 

El Pallars és una zona sensible exposada a riscos geològics, amb esllavissades en diferents punts del territori, com la que va causar dos morts a Sant Esteve de la Sarga el passat mes d'abril. Situacions que han provocat que diversos municipis toquin a morts per demanar unes carreteres en condicions. 

Amb aquesta jornada, s'han donat a conèixer els fenòmens naturals, s'ha detallat un cas pràctic d'afectació de riscos geològics al Pirineu i s'ha demostrat que el paper dels més joves és clau en la gestió dels desastres naturals. En aquest sentit, s'ha presentat un treball de final de grau sobre els riscos geològics específics que tenen lloc a la Conca de Tremp. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació