Dijous, 25 d'abril de 2024
urbanisme

​El Govern impulsa un Pla director per posar fi a les «barbaritats urbanístiques» del passat

A l’Alt Pirineu es revisaran 120 sectors de sòl urbanitzable, procedents de planejament antic, que no s’han arribat a desenvolupar

Redacció 5 d'octubre de 2018 a les 09:20
Pla general de la Comissió d’Urbanisme celebrada aquest dijous a Tremp | ACN
La Comissió d'Urbanisme de l'Alt Pirineu, depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha aprovat aquest dijous a Tremp el desplegament del Pla director urbanístic d'aquest àmbit amb l'objectiu "d'actualitzar i racionalitzar" models urbanístics del passat, segons el secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra.

Pel Govern, l’àmbit d’actuació més prioritari és el de les comarques de l'Alt Pirineu, on s’actuarà en 24 municipis per evitar o redimensionar la urbanització de 120 sectors de sòl urbanitzable que no s’han arribat a desenvolupar. Aquests sectors sumen una superfície de 592 hectàrees i no s’ajusten als criteris de sostenibilitat ambiental, econòmica i territorial de l’actual legislació urbanística.

Serra ha explicat que aquest Pla servirà per posar fi a "barbaritats urbanístiques" que s'havien fet fa anys durant l'època de bonança econòmica i que per aconseguir-ho es revisaran els sectors de sòl urbanitzable, procedents de planejament antic, que no s'han arribat a desenvolupar.

En el cas del Pirineu es revisarà el planejament en 24 municipis, dels quals 15 són pallaresos. Es tracta de Conca de Dalt, la Pobla de Segur, la Torre de Cabdella, Llimiana, Salàs de Pallars, Sarroca de Bellera i Talarn al Pallars Jussà i d'Alt Àneu, Espot, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Sort, Tírvia i la Vall de Cardós al Pallars Sobirà. 

L'objectiu del Pla serà analitzar cadascun dels sectors classificats com a urbanitzables i proposar, si cal, l'estratègia més adequada, que pot passar per la desclassificació, per la reducció de l'àmbit a urbanitzar o pel canvi de model. Cada estratègia es traduirà legalment en normes, directrius o recomanacions que els municipis hauran de complir.

Actuació a Espui

Aquesta revisió afectarà, entre d'altres, projectes vinculats a promocions immobiliàries com l'estació d'esquí d'Espui, a la Vall Fosca. Amb aquesta ordenació de sectors que no es consideren sostenibles i amb la suspensió de llicències durant el període d'un any, prorrogable, el projecte de les pistes d'esquí quedarà mort, ja que hi ha una clàusula que vincula la construcció de l'estació a l'edificació urbanística.

Tot i que s'examinaran tots els sectors, n'hi ha 73, situats en 20 municipis, que es consideren especialment insostenibles per factors com el risc d'inundabilitat, estar situats en terrenys de fort pendent o incomplir el planejament territorial. En aquests 73 sectors el PDU ja ha suspès la tramitació de planejament.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació