Dijous, 18 d'abril de 2024
carles canut

El Pallars plora la mort del «Rafeques»

La xarxa s’omple de missatges de condol per la defunció de l’actor de Gerri de la Sal | Carles Canut ha tingut una densa trajectòria en el món del teatre, protagonitzant prop d’un centenar d'estrenes i unes 7.000 funcions

Jordi Ubach Llorens 28 de setembre de 2018 a les 10:21
Carles Canut, recollint la Creu de Sant Jordi fa dos anys | ACN
El Pallars plora aquest divendres el traspàs de l’actor pallarès, Carles Canut, mort ahir a l’edat de 74 anys. Els vincles que sempre ha mantingut amb el seu estimat Gerri de la Sal i amb les comarques pallareses han fet que Canut, més enllà dels seus mèrits indiscutibles com artista, sigui una persona estimada per moltíssima gent a casa nostra. Tant és així que molts han coincidit en catalogar-lo com un “ambaixador" del Pallars.

Aquest sentiment s’ha fet pal·lès a les xarxes socials des del moment en què es va donar a conèixer la seva mort amb la publicació de multitud de missatges de consternació. Han estat moltes les persones i les institucions d’arreu del país que han volgut donar el seu últim adéu a l’actor pallarès i el condol a la seva família i amics. Als peus d’aquesta notícia us n’oferim una petita mostra.

Una vida dedicada a la interpretació

Nascut l’any 1944 a Gerri de la Sal, Carles Canut ha tingut una densa trajectòria en el món del teatre, protagonitzant prop d’un centenar d'estrenes i unes 7.000 funcions. Dels seus treballs destaquen les interpretacions a El rei Lear i Macbeth. No obstant això la seva popularitat va créixer amb l’emblemàtica sèrie de TV3 Vostè jutja, on va protagonitzar el personatge del “Rafeques". Des de llavors també se l’ha conegut popularment per aquest nom.
 
L’actor va començar la seva carrera artística l’any 1963. Entre els anys 1973 i 1983 va desenvolupar la seva carrera professional a Veneçuela, on va ser sotsdirector del grup de teatre Rajatabla de l'Ateneu de Caracas, amb el qual va recórrer 21 països. L’any 1983 va tornar a la península per protagonitzar els números que més fama li van donar al nostre país.

A la dècada dels 90, a més, va impulsar la plataforma independent Les Propostes del Pallars que, entre d'altres activitats, va convocar un cicle de debats sobre el futur de les comarques pallareses al segle XX, en els quals hi van participar polítics del moment com Joan Saura, Carod-Rovira, Pasqual Maragall, Josep Antoni Duran i Lleida o Artur Mas.

La llarga trajectòria de Canut sobre els escenaris ha estat reconeguda amb diversos guardons, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2016 i el Premi Max 2008 com a millor actor de repartiment. En els últims anys havia protagonitzant espectacles tan reconeguts com La Taverna dels Bufons (2016-2017), Les bruixes de Salem (2016-2017) o Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano (2015-2017). 
                                 
 

 

 
     

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació