Divendres, 19 d'abril de 2024
1 d'octubre

Cinc alcaldes pallaresos segueixen investigats per haver cedit locals de votació l’1-O

El ministeri públic ha de decidir en pocs dies si arxiva la diligència, la porta als jutjats o la torna a prorrogar sis mesos més

Redacció 28 de setembre de 2018 a les 09:12
Els alcaldes de Tremp, Sort i Rialp, a punt d'entrar a la Fiscalia ara fa un any | Jordi Ubach
Més d'un any després d'haver obert una investigació contra més de 700 alcaldes catalans per la seva actuació abans i durant l'1-O, la fiscalia manté obertes les diligències contra una vuitantena d'aquests alcaldes. A mitjans de setembre de l'any passat, després del famós ple del Parlament del 6 i 7 de setembre i la publicació del decret de convocatòria del referèndum, molts alcaldes van aprovar decrets d'alcaldia donant suport al referèndum.

L'aleshores fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va ordenar investigar-los a tots, i els fiscals catalans en van citar desenes durant les dues setmanes anteriors al referèndum i fins a pocs dies després. Alguns no hi van anar, i la resta es van negar a declarar al·legant que el cas ja estava en mans de jutjats o que no havien comès cap delicte. És el cas dels alcaldes pallaresos de Tremp, Sort, la Pobla de Segur, Rialp i Sant Esteve de la Sarga.

Entre març i abril la Fiscalia General de l'Estat va allargar sis mesos la investigació i en pocs dies hauria de decidir si arxiva les causes, les porta als jutjats o les torna a prorrogar mig any més, cosa molt poc habitual. Es vol "determinar la seva eventual responsabilitat en la cessió dels locals o edificis de titularitat municipal efectivament disposats i oberts al públic com a centres de votació", segons la Fiscalia Superior de Catalunya. 

Lleida és la demarcació catalana amb més alcaldes investigats, un total de 33, tres dels quals no van anar a la citació del fiscal. De moment no hi ha cap alcalde pendent de citació, ni s'ha arxivat cap de les investigacions, que estan unificades en una sola diligència, a diferència de la resta de fiscalies.


Ara fa un any, fins a cinc alcaldes pallaresos van ser citats a declarar davant la Fiscalia per haver signat el decret de suport al referèndum de l’1 d’octubre. Ells són els alcaldes de Tremp, Joan Ubach; de Sort, Raimon Monterde; de la Pobla de Segur, Lluís Bellera; de Rialp, Gerard Sabarich; i de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra. Tots ells es van acollir al seu dret a no declarar.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació