Dissabte, 20 d'abril de 2024
Caça

Hi ha més morts per ingerir bolets tòxics que per accidents de caça

Un article del caçador Denis Boglio publicat a la revista Cinegetica.cat desmunta el mite que la caça és un esport d'alt risc

Redacció 27 de setembre de 2018 a les 11:04
Un grup de caçadors en una campanya recent | ACN
Denis Boglio, membre de la Societat de Caçadors de Solsona, ha publicat recentment un article a la revista Cinegètica.cat on desmunta el mite de la perillositat mortal de la caça. Aclareix que "la caça dista molt de ser un esport de risc extrem" però, "sí que comporta un cert risc a l’utilitzar-se armes de foc, ja que poden esdevenir perilloses si no es fan servir amb la prudència adequada o intervé un element incontrolat que pot portar a una desgràcia".

Argumenta que "el 2017 fou un any de baixa sinistralitat en l’activitat cinegètica a Espanya, amb una desena de morts per bales, segons extrapolacions basades en els accidents recollits per Mutuasport. En un període de 17 anys (des de l’any 2001), s’estimen uns 656 morts, dels quals un terç foren causats per tirs rebuts de tercers i dos terços per tirs propis. D’una mitjana de 64 morts anuals a principis dels anys 2000, hem passat a una mitjana de 12 morts anuals l’any 2015, amb una clara tendència a la baixa. Les morts per altres raons (accident de trànsit el dia de la cacera, infarts, intentar salvar gossos) sumen el mateix total que les morts per bales".

Boglio contraposa les xifres de morts per la caça amb les d'altres causes de mort a Espanya: "De l’any 2015, tenim a més un desglossat elaborat pel Ministeri de Sanitat on es poden veure algunes de les principals causes de mort, això permetrà posar les xifres dels accidents de caça en perspectiva:

21.625 morts per tabaquisme
106.162 morts relacionades amb el tabaquisme
1.616 morts per alcoholisme
23.660 morts relacionades amb l’alcoholisme
Dins de les morts accidentals (on hi ha els accidents de caça), s’hi troba també:

3.604 suïcidis mortals
2.783 morts per caigudes
1.941 morts per accidents de vehicles a motor
839 morts per enverinament accidental
430 morts per ofegament
285 morts per agressions
246 morts per complicacions mèdiques
75 morts per apendicitis
60 morts de ciclistes a les carreteres
30 morts per ingerir bolets tòxics
103 morts de senderistes."

Boglio acaba l'article subratllant que “no ens hem de cansar de reforçar i millorar la seguretat i la formació del nostre col·lectiu", i qualifica d'arguments "maliciosos d’alguns mitjans o grups que posen per endavant l’agressivitat i la perillositat de la caça".
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació